poniedziałek, 25 marca 2013

Zupa ziemniaczana



Składniki:


- 1 litr wody
- 600g  ziemniaków
- 200g wędzonego boczku lub szynki
- 1 duża marchewka
- 0,5 małego selera
- 1 mała pietruszka
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- kawałek mięsa ( ja użyłam kości od schabu. Można użyć np. żeberka)
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka słodkiej śmietanki
- 1 łyżka mąki

Wykonanie: 


Boczek kroimy w kostkę i rzucamy na patelnie. Podsmażamy przez chwile do momentu uzyskania ładnych skwarek. Dodajemy do boczku posiekana w kostkę cebule, marchew, pietruszkę i seler. Kiedy nabiorą ładnego koloru posypujemy je mąką ( robi sie wtedy ładna zasmażka) Całość przerzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy mięso i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy aż warzywa staną się miękkie. Doprawiamy  majerankiem , solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę śmietanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz