niedziela, 17 marca 2013

Kluseczki z serka homogenizowanego







Kluseczki mojego dzieciństwa. Ulubione i do dziś robione w moim domu. Mój synek uwielbia je przygotowywać.

 

Składniki:

- serek homogenizowany ( 500g)
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- około 10 łyżek mąki ( ciasto musi być w miarę gęste)
- opakowanie cukru wanilinowego

Wykonanie:


Połączyć ze sobą wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać. Gotowa ciasto odstawić do lodówki na około 5-10 minut. Kluseczki formować łyżką zamaczaną w wodzie ( by się ciasto nie kleiło). Wrzucać na gotującą się wodę. Gotować 3-5 min. od wypłynięcia.

Podawać może posypane samym cukrem lub polane stopionym masełkiem z dodatkiem bułki tartej.


4 komentarze:

  1. Mniam :) Zjadłabym z wielką chęcią :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo :) zachęcam do zrobienia bo są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i już wiem co jutro Szymek zje na obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam nadzieje że będą smakowały Szymusiowi bo mój Kacperek bardzo je lubi :)

    OdpowiedzUsuń