Każdy ją zna . Najpopularniejsze danie śniadaniowe. Każdy robi inaczej, każdemu wychodzi inaczej ale i tak pod chyba każdą postacią jest uwielbiana. Jedzona z keczupem i różnymi dodatkami. W naszym domu bardzo często gości na stole. Mój syn mógłby ją jeść codziennie ale wiadomo, że co za dużo to nie zdrowo :)
Na zdjęciu jajecznica z cebulką, szynką i posypana świeżym szczypiorkiem :)
Przepis prosty bo trzeba:
-podsmażyć około 100g. szynki, 1 małą cebulkę, wbić 3 jajka i gotową już jajecznicę posypać szczypiorkiem. Oczywiście smażyć na masełku.
U nas są najróżniejsze wersje. Pyszna jest z serem którą zapoczątkował w naszym domu mój mąż.
Jajka smażyć na masełku i pod sam koniec posypać startym żółtym serem.
Super przepis na jajecznicę to ten Gordona Ramsaya
Jajecznica wychodzi bardzo delikatna i pyszna
A tu przepis a raczej jej przygotowanie:
1. Smażenie : jajecznicę zaczynamy smażyć na zimnej patelni tzn. wrzucamy masło, wrzucamy jajka i dopiero podpalamy gaz
2. Jajka mieszamy na jednolitą masę ( jednolitą konsystencję)
3. Jajecznicy nie doprawiamy na początku lecz na samym końcu przez podaniem. Sól sprawia, że jajecznica staje się bardziej wodnista i konsystencja nie jest tak idealna
4. W trakcie smażenia mieszamy cały czas. Ściągamy z gazu, mieszamy i znów stawiamy na gazie
5. Jajecznicę smażymy na najmniejszym ogniu.
6. Jajecznica nie może stać się twarda i sucha wiec kiedy zdejmujemy ją już z gazu od razu przekładamy na talerz.
7. Żeby zapobiec przypaleniu możemy dodać łyżkę zimnej śmietanki 30%. Wzbogaci to smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz