Łosoś:
- kawałek łososia
- 3/4 soku z cytryny
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Mięso mujemy pod zimną wodą. Osuszamy. Ściągamy skórę ( można ją zostawić, ja natomiast ściągam bo jej nie lubię).
Kroimy na kawałki około 4-5 cm. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy cytryną. Odkładamy do lodówki na około 10-15 minut.
Smażymy na rozgrzanym oleju.
Sos Cytrynowy:
- 3 łyżeczki masła
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml. śmietanki 30%
- 3/4 soku z cytryny
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- cukier (około pół łyżeczki)
Na dnie rondelka rozpuszaczamy masło. Gdy się roztopi dodajemy drobno posiekany czosnek. Smażymy minutkę, ciągle mieszając
i dodajmy sok z cytryny. Całość zalewamy śmietanką. Przyprawiamy do smaku. Gotujemy 2 min.
Łososia podajemy z ryżem i sosem cytrynowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz