sobota, 16 listopada 2013

Karczek pieczony faszerowany żurawiną



Oto przepis i wykonanie mojego męża :)
Tym razem on gotował dla nas obiad a oto jego rezultaty.
Danie naprawdę warte spróbowania.


Składniki :

- karkówka wieprzowa-  bez kości - w całości -  1000 gram
- żurawina suszona - 6 łyżek 
- olej roślinny - 3 łyżki 
- masło - 1 łyżka 
- konfitura z żurawiny - 2 łyżki 
- słodka papryka - 1 łyżeczka
- miód - 1 łyżeczka
- Przyprawa do mięs - 2 łyżki
- Przyprawa do karkówki - 2 łyżki
- Kostka do mięs - 1 sztuka

Wykonanie :

1. Mięso wybierz chude i mało poprzerastane tłuszczem. Opłucz je dokładnie i osusz. 
2.Długim ostrym nożem, np. takim do filetowania, natnij kilka otworów wzdłuż przez cały kawałek na wylot. Do każdego wepchnij, dość ciasno, owoce żurawiny.
3.Przyprawę do mięs,karkówki,pokruszone kostki wymieszaj z olejem.Dodaj do tego miód i paprykę. Taką papką posmaruj mięso, włóż je do naczynia, przykryj i odstaw na kilka/kilkanaście godzin do lodówki.
4.Zamarynowane mięso możesz obwiązać nicią albo sznurkiem kuchennym żeby miało po upieczeniu ładny kształt. Włóż je naczynia żaroodpornego, wlej ok. pół szklanki wody, zamknij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C 
5.Piecz 30 min. a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i zostaw mięso w piekarniku na ok. 2 godziny.
6.Po upieczeniu wyjmij mięso i przykryj folią aluminiową żeby odpoczęło. Sos, który pozostał zlej do rondelka. Zagotuj go, zredukuj trochę. Dodaj konfiturę i pieprz do smaku. Na koniec dorzuć kawałeczki zimnego masła, zdejmij z ognia i mieszaj aż masło się rozpuści. Jeśli sos jest zbyt rzadki dodaj do niego zaklepkę z wody i mąki ( 1 łyżka mąki - 5 łyżek wody)
7.Mięso podawaj pokrojone w grube plastry, z dodatkiem sosu i ew. ziemniaków.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz