wtorek, 19 marca 2013

Szynka kulka nadziewana śliwkami i czosnkiem





 

 Składniki:


- szynka kulka
- suszone śliwki ( całe opakowanie)
-oliwa do smażenia
- czosnek 3-4 ząbki
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- majeranek
- liście laurowe
- ziele ang.
- cebula 1 duża

Wykonanie :


Szynkę dokładnie umyć ( nie obcinać tłuszczu podczas podczas wypiekania pięknie się stopi). Szynkę rozciąć w najgrubszym miejscu ( zrobić dziurkę przez sam środek ). Włożyć do środka suszone śliwki. Szynkę natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką, rozgniecionym suszonym liściem laurowym i zielem ang. Czosnek pokroić w słupki i powbijać w całą szynkę. Szynkę związać sznurkiem tak by nabrała ładnego kształtu. Opiec z każdej strony na oliwie.Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego. Polać sosem sojowym. Dookoła szynki poukładać cebulę pokrojoną w cząstki. Jeszcze raz posypać całość rozkruszonym liściem laurowym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika - 180stopni- termoobieg. Piec około 1h30min. ( co 30 minut obracając mięso)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz