czwartek, 17 października 2013

Spaghetti




Spaghetti czyli jedno z popularniejszych dań. Smaczne i zarazem bardzo proste w przygotowaniu.
Zachęcam każdego do zrobienia. 

Składniki :

- mięso mielone ( 0,5 kg)
- 1 duża cebula
- passata ( jeśli nie ma się pasatty można użyć przecieru pomidorowego - małego słoiczka lub gęstego soku pomidorowego. Świetnie nadadzą się także pomidory z puszki ) Ja użyłam akutar passaty
- czosnek świeży lub granulowany
- majeranek - 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- słodka papryka - 1 łyżeczka
- pieprz - 1 łyżeczka
- sól - do smaku - około 1 łyżki
- groszek zielony ( może być z puszki)
- śmietanka 30% - 1 łyżka

Wykonanie :


Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zrumieni wrzucamy mięso i doprawiamy ziołami. Smażymy do momentu uzyskania ładnego złotego koloru. Podlewamy całość poł szklanki wody. Doprowadzamy do zagotowania. Następnie wlewamy passatę. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 5-10 minut. Na koniec wrzucamy zielony groszek i śmietankę.
Podajemy z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz