Przepis pochodzi z jednej ze Średzkich restauracji.
U mnie w rodzinie uwielbiany i bardzo prosty w przygotowaniu.
Składniki:
- 30g. drożdzy
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 400 g mąki ( do ciasta) + ok. 100g na wyrobienie i podsypywanie
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy razem. Wyrabiamy na równą i ładna kulę. Odkładamy do miseczki wysypanej mąką. Przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce. Czekamy do wyrośnięcia ( ok.15-20 min- im ładniej wyrośnie tym lepiej)
Ciasto to starcza na dwie pizze o cienkim spodzie.
Ciasto dzielimy więc na dwie równe części. Rozwałkowujemy.
Ja na wierzch daję koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki.
Sypiemy ulubionymi przyprawami : ja daję zioła prowansalskie lub oregano i bazylię. Układam ulubione produkty typu ser,szynka, pieczarki, cebulka.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni - termoobieg na ok. 15 minut .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz