piątek, 15 marca 2013

Kremowa zupa pomidorowa

Składniki:

- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 300ml rosołu (może być z kostki)
- 1 garść liści bazylii
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka  jogurtu
- sól i pieprz
- śmietanka 30%


Sposób Przygotowania

Do garnka  wlewamy łyżkę oliwy i smażymy na niej posiekaną cebulę. Kiedy zmięknie wrzucamy drobno pokrojony czosnek.
Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy pomidory z puszki i rosół. Dosypujemy również bazylię, oregano i cukier. Gotujemy całość pod przykryciem około 10 minut. Dolewamy śmietanki 30%
Zupę miksujemy.

Ja podałam z makaronem ale można np. z ryżem lub tartym żółtym serem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz