Kluseczki:
- 2 jajka
- płaska łyżeczka soli
- mąka np. tortowa (około 0,5 kg)
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać jajka i płaską łyżeczkę soli. Wymieszać dokładnie i dodawać stopniowo mąki by ciasto stało się gęste. Odstawić gotowe ciasto na bok na około 10-15min.
Wstawić wodę i osolić. Jak się zagotuje wrzucać łyżką małe kluseczki. Gotować 5 min. od czasu wypłynięcia.
Podawać można ze stopionymi skwarkami lub zrumienionym boczkiem.
Marchewka:
- 2 duże marchewki- 3/4 kostki masła
- sól i cukier do smaku
Marchewkę pokroić w kosteczkę, zalać wodą i wstawić na gaz.Wodę posolić. Gotować do miękkości pilnując by woda się nie wygotowała. ( pozostałej wody nie odlewamy) Dodać masełko i doprawić do smaku solą i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz