piątek, 15 marca 2013

Szare kluski z marchweką

Kluseczki:

    - 4 ziemniaki
    - 2 jajka
    - płaska łyżeczka soli
    - mąka np. tortowa (około 0,5 kg)

    Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać jajka i płaską łyżeczkę soli. Wymieszać dokładnie i dodawać stopniowo mąki by ciasto stało się gęste.  Odstawić gotowe ciasto na bok na około 10-15min.
    Wstawić wodę i osolić. Jak się zagotuje wrzucać łyżką małe kluseczki.  Gotować 5 min. od czasu wypłynięcia.
    Podawać można ze stopionymi skwarkami lub zrumienionym boczkiem.

    Marchewka:

    - 2 duże marchewki
    - 3/4 kostki masła
    - sól i cukier do smaku

    Marchewkę pokroić w kosteczkę, zalać wodą i wstawić na gaz.Wodę posolić. Gotować do miękkości pilnując by woda się nie wygotowała. ( pozostałej wody nie odlewamy) Dodać masełko i doprawić do smaku solą i cukrem.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz