sobota, 16 marca 2013

MIZZA wg. Nigelli Lawson



Składniki:


   - 500 g mielonego mięsa wieprzowego 
    - 1 łyżeczka suszonego oregano
    - 1 kulka mozzarelli
   - 3 łyżki bułki tartej (lub płatków owsianych)
   - 2 jajka
   - natka pietruszki
   - 3 łyżki startego parmezanu lub ulubionego żółtego sera
   - 1 ząbek czosnku
   - 1 puszka krojonych pomidorów (lub 400 g świeżych)
   - 1 łyżeczka oliwy (sugerowana czosnkowa)
   - kilka listków świeżej bazylii
   - sól
   - pieprz
   - masło do wysmarowania formy lub patelni

Wykonanie:


W  misce mieszamy mięso mielone, ser, bułkę tartą, natkę pietruszki oraz jajka. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Formę do zapiekania (ja użyłam blachy z piekarnika) smarujemy masłem i układamy na niej mięso formując z niego okrąg. Pomidory z puszki odsączamy z nadmiaru wody, mieszamy je z oliwą, oregano, solą i pieprzem. Rozprowadzamy na mięsie mielonym. Na wierzchu układamy plasterki mozzarelli i wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 200 st. na niecałe 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika, odstawiamy na chwilę, dekorujemy bazylią i kroimy jak pizzę. Nadmiar zgromadzonej po bokach wody odlewamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz