Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 kulka mozzarelli
- 3 łyżki bułki tartej (lub płatków owsianych)
- 2 jajka
- natka pietruszki
- 3 łyżki startego parmezanu lub ulubionego żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów (lub 400 g świeżych)
- 1 łyżeczka oliwy (sugerowana czosnkowa)
- kilka listków świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- masło do wysmarowania formy lub patelni
Wykonanie:
W misce mieszamy mięso mielone, ser, bułkę
tartą, natkę pietruszki oraz jajka. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku
oraz sól i pieprz. Formę do zapiekania (ja użyłam blachy z piekarnika) smarujemy masłem i układamy na niej mięso formując z niego okrąg.
Pomidory z puszki odsączamy z nadmiaru wody, mieszamy je z oliwą,
oregano, solą i pieprzem. Rozprowadzamy na mięsie mielonym. Na wierzchu
układamy plasterki mozzarelli i wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego
do 200 st. na niecałe 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika, odstawiamy na chwilę,
dekorujemy bazylią i kroimy jak pizzę. Nadmiar zgromadzonej po bokach
wody odlewamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz