środa, 20 marca 2013

Makaron ze szpinakiem i pomidorami

 



Przepis uwielbiany w moim domu i w rodzinie. Polubić mogą go także osoby które za szpinakiem nie przepadają. Jest prosty w wykonaniu bo trzeba tylko połączyć ze sobą wszystkie składniki.

Składniki:

 

 - szpinak mrożony ( całe opakowanie) można użyć też świeżego szpinaku ja jednak wolę ten mrożony
- pomidory w puszce
- serek topiony ( 1 duże opakowanie lub 2 małe)
- śmietana kwaśna 18% lub jogurt naturalny - 500g.
- piersi z kurczaka ( można je pominąć)
- olej do smażenia
- sól
- makaron ( ulubiony ja przeważnie używam nitki lub penne)

Wykonanie:

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą. Smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy będą już gotowe dodajemy mrożony szpinak. Mieszamy by się rozpuścił. Następnie rozkruszamy serek i dodajemy. Mieszamy. Wlewamy pomidory z puszki. Ponownie mieszamy. Na sam koniec dolewamy śmietaną lub jogurt. Doprawiamy do smaku. Gotowym sosem polewamy makaron.

6 komentarzy:

  1. Dziękuję bardzo za odwiedziny na Fp ;)

    Bardzo podoba mi się Twój blog. Makaron uwielbiam, jednak w takiej wersji jeszcze nie jadłam, muszę szybko to zmienić, bo aż ślinka mi pociekła ! Rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo :) Mam nadzieję, że zasmakuje
    Twój blog również bardzo mi się podoba.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że mój przepis naprawdę przypadł Ci do gustu :)
    Sama o nim trochę zapomniałam, ale swego czasu u nas tez był hitem, :)
    M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak Twój przepis u nas stał się mega hitem i całkiem wpisał się w nasze gotowanie. Nie wyobrażam sobie go nie robić bo jest tak dobry :)Pozdrawiam M. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ten szpinak to takie puree czy lepiej mrożone w kawałeczkach ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Asik ja używam mrożonego w kawałeczkach tzw. brykietu. Jakoś najbardziej mi odpowiada ale tak szczerze mówiąc do tego dania nadaje się każdy :)

    OdpowiedzUsuń