Marynata do schabu:
Mieszamy drobno posiekaną garść świeżego tymianku i drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Dodajemy olej rzepakowy (ok. 3 łyżek – ok. 45 ml). Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.Cukinia:
Cukinię kroimy w plastry o szerokości 1 cm (po skosie), doprawiamy
odrobiną pieprzu i małą ilością (ok. 1 łyżka) marynaty do mięsa.
Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 5-10 minut.
Schab:
Każdy kawałek schabu rozkładamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i rozbijamy na cienkie plastry. Odkrywamy folię, nacieramy z obu stron schab marynatą i ponownie zawijamy w folię spożywczą (każdy plaster osobno), a następnie wkładamy tak przygotowane mięso na kilkanaście minut do lodówki.Pomidory i ser:
6 pomidorów suszonych i ser mozzarella kroimy w cienkie paski i
odstawiamy na bok.
Wykonanie:
Na patelni grillowej smażymy cukinię z obu stron, aż skórka stanie się intensywnie zielona, solimy pod koniec smażenia.
Sparzone, zahartowane, obrane pomidory kroimy w plastry szerokości 1 cm.
Plastry pomidora i cukinii układamy na przemian na talerzu, polewając małą ilością sosu z suszonych pomidorów.
Mięso obsmażamy z obu stron krótko na patelni grillowej, aż się
zarumieni, solimy, nakładamy pokrojone w paski suszone pomidory i
mozzarellę, lekko zawijamy w rulonik i trzymamy jeszcze trochę na
patelni, aż ser się rozpuści. Nakładamy ugotowaną kaszę jęczmienną wraz z
mięsem na talerz. Polewamy sosem. Dodajemy odrobinę tymianku do
dekoracji.
Sos:
Pozostałe suszone pomidory miksujemy wraz z zalewą. Dodajemy
niewielką ilość skórki i soku sparzonej cytryny i dokładamy do pomidorów
razem ze świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dolewamy trochę oleju
rzepakowego (ok. 2 łyżki – ok. 30 ml), wrzucamy kilka gałązek tymianku i
dalej miksujemy na gładką masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz