Składniki :
- zakwas na żurek ( ja przeważnie mam od mojej dobrej koleżanki Danki która robi go sama, ale jeśli nie mam go akurat pod ręką to sięgam po zakwas sklepowy)
- warzywa: marchewka, seler, pietruszka, por
- cebula do podsmażenia na patelni
- 4 duże ziemniaki
- biała kiełbasa (kto ile lubi ja używam przeważnie 1 kiełbaskę na 1 osobę)
- jajka ugotowane na twardo ( także 1 jajko na 1 osobę)
- boczek lub kawałek szynki
- śmietana
- sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
Boczek lub szynkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć , a następnie zalać wodą. Dodać umyte i obrane warzywa pokrojone na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do gotującej się zupy. Po 15 minutach jak warzywa już zmiękną dodać kiełbasę, pokrojone w kostkę ziemniaki i majeranek. Gotować jeszcze około 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć kiełbasę, dodać przecedzony zakwas, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dolać odrobinę śmietanki.
Podawać z jajkiem na twardo i kiełbasą pokrojoną w plasterki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz