piątek, 15 marca 2013

Karkówka pod pierzynką






Składniki:



- 5 plastrów karczku
- 8 dużych pieczarek  (ok. 450g)
- 250 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- majeranek
- jedna duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia 

Przygotowanie:


Pieczarki umyć lub obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Śmietankę ubić na sztywno. Plastry karczku doprawić solą,pierzem i majerankiem. Obsmażyć na oleju przez minutę z każdej strony. Układać na blasze. Na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną tak naprawdę jak nam się podoba. Usmażoną już ułożyć obok mięsa. Czosnek pokroić drobno i posypać nim mięso. Na plastry mięsa rozłożyć  pieczarki, również posolić i popieprzyć. Ubitą śmietanę rozprowadzić równomiernie na karczek pokryty pieczarkami. Całość posypać solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni- termoobieg na około godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz