piątek, 20 września 2013

Krokiety






Każdemu znane i przez większość uwielbiane. Ich podstawą jest ciasto na naleśniki . Robione ręcznie krokiety w zaciszu domowym są najlepsze i najsmaczniejsze. Możemy je przyrządzić z różnymi farszami np. szpinakiem i serkiem feta, suszonymi pomidorami z oliwkami, z grzybami i kapustą. Ja dziś prezentuję trochę inne a zarazem chyba najprostsze z kiełbasą, cebulką i żółtym serem.

Ciasto na naleśniki;


- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- sól około pół łyżeczki
- mąka ( ja dałam około 8 łyżek ale to zależy od gęstości- cisto musi mieć konsystencję śmietany 18%)
- proszek do pieczenia ( pół łyżeczki)
- 3 łyżki wody gazowanej ( można użyć zwykłej jeśli nie posiadamy gazowanej)

Ciasto dokładnie mieszamy i zostawiamy na min. 30 minut. Ciasto dzięki odstawieniu stanie się bardziej elastyczne i łatwiej będzie się smażyło nasze naleśniki.

Naleśniki smażymy i odstawiamy do wystygnięcia i zabieramy sie za farsz.

Farsz:


- 1 kiełbasa podwawelska ( można użyć oczywiście innej)
- 2 małe cebule

Farsz smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.

Gotowy farsz zostawiamy do ostygnięcia.

Bierzemy naleśniki, nakładamy niewielką ilość farszu, układamy także cienkie plasterki żółtego sera. Zawijamy naleśnika w kopertę. Obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy z każdej strony na oleju nie zapominając o dosmażeniu boków.
Gotowe już krokiety podawać możemy do ziemniaków, do ulubionych sosów np. czosnkowego, majonezowego lub innego.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz