wtorek, 24 września 2013

Pierogi z mięsem / Pierogi z serem






Dziś mam dla was przepis na pierogi mojej mamy ( wykonane także przez nią :)
Dostałam od niej ostatnio i pierogi z serem i z mięsem i muszę podzielić się z wami przepisem na nie ponieważ są pysze :)

Ciasto :

- 2 całe jajka
- 2 białka ( jajka)
- pół łyżeczki cukru
- 4 łyżki wody gazowanej
- pół szklanki wody ( mineralnej lub z kranu)
- 2 łyżki śmietanki 12% lub mleczka 10%
- 8 łyżek mąki ( może wyjść więcej podczas podsypywania gdy wyrabiamy już ciasto )

Do miski wrzucamy białka które zostały nam od farszu na które przepis podam niżej. Dodajemy do nich 2 całe jajka  i ubijamy z dodatkiem soli (szczypta). Do ubitych jajek dodajemy pół łyżeczki cukru  i ubijamy dalej. Następnie ubijając cały czas dodajemy naprzemiennie:
-łyżeczkę śmietanki lub mleczka
-wodę gazowaną
-2 łyżki mąki
-łyżeczkę śmietanki lub melczka
-3 łyżki wody
-2 łyżki mąki
- pozostałą wodą ( tą która została z pół szklanki)
- 4 łyżki mąki

Delikatnie już wyrabiamy nasze ciasto podsypując jeszcze odrobiną mąki tak by ładnie odchodziło od ręki.
Wyrzucamy na stół i rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka, nakładamy ulubiony farsz i zaklejamy brzegi.
Wrzucamy na gotującą wodą. Od wypłynięcia gotujemy około 5 minut.

Farsz :


Na słodko czyli z serem:

-10 dkg. sera białego
-1 łyżeczka cukru
-szczypta soli
-1 żółtko

Ja podaję gotowe już pierogi polane zrumienioną bułką tartą zrobioną na masełku. Posypuję całość cukrem

Na słono czyli z mięsem:

-10 dkg. mięsa mielonego
-1 ząbek czosnku
-1 żółtko
- pół łyżeczki soli i pieprzu

Podać można np. z sosem pieczarkowym lub polane zrumienioną cebulką smażoną na masełku albo skwarkami ze smalcem.

2 komentarze: