środa, 13 listopada 2013

Kuleczki ziemniaczane z farszem ziołowo-mięsnym



Składniki :

-mięso mielone - ja użyłam  wieprzowo -wołowe / 1 opakowanie-ziemniak / 1 kg
-jajko / 1 szt
-cebula / 1 szt
-czosnek / 3 ząbki
-natka pietruszki / 1 pęczek
-masło / 1 łyżka
-olej rzepakowy / 300 ml
-sól
-pieprz


Wykonanie :

1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz na puree i odstaw do wystudzenia.
2. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso,  dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem i smaż około 10 min. Na minutę przed końcem smażenia dodaj natkę pietruszki. Farsz odstaw do wystudzenia.
3.  Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę i wyrób na  jednolitą masę. Uformuj z niej wałek o średnicy 8-10 cm i wycinaj z niego plastry o grubości ok. 2 cm. Na każdy nałóż porcję farszu i uformuj kulki. Wrzucaj je do mocno rozgrzanego oleju i smaż na rumiano ok. 1-2 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz