Składniki :
-mięso mielone - ja użyłam wieprzowo -wołowe / 1 opakowanie-ziemniak / 1 kg-jajko / 1 szt
-cebula / 1 szt
-czosnek / 3 ząbki
-natka pietruszki / 1 pęczek
-masło / 1 łyżka
-olej rzepakowy / 300 ml
-sól
-pieprz
Wykonanie :
1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz na puree i odstaw do wystudzenia.2. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso, dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem i smaż około 10 min. Na minutę przed końcem smażenia dodaj natkę pietruszki. Farsz odstaw do wystudzenia.
3. Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę i wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej wałek o średnicy 8-10 cm i wycinaj z niego plastry o grubości ok. 2 cm. Na każdy nałóż porcję farszu i uformuj kulki. Wrzucaj je do mocno rozgrzanego oleju i smaż na rumiano ok. 1-2 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz