czwartek, 30 maja 2013

Zapiekanka ze szpinakiem i mozarellą




 

Składniki :


- opakowanie makaronu ( ja użyłam świderki)
- 750 g szpinaku mrozenego
- 1 duza cebula
- 2 opakowania mozarella
- sol i pieprz do smaku
- gęsty sok pomidorowy lub przecier rozrobiony w odrobinie wody

Wykonanie: 


Szpinak podsmażamy na małej ilości oleju razem z cebulką pokrojoną w kostkę.Dodajemy do niego 1 opakowanie mozarelli. ( Możemy tu użyć innego sera. Świetnie nadaje się ser ricotta) Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Najlepszy jest al dente. Zapiekankę układamy warstwowo.
Na sam spód układamy makaron. Następnie szpinak z cebulką. Znów makaron. Polewamy sokiem pomidorowym i na sam wierzch układamy pokrojoną w plasterki mozarelle.

Pieczemy w nagranym piekarniku 180stopni na około 25-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz